Etlik Tavuk Cinsleri

Etlik Tavuk Cinsleri
A+
A-

Tüm tavuk cinsleri aslında eti için kullanılabilse de bazı cins tavuklar, yumurtası ya da güzelliği için değil özellikle etleri için yetiştiriliyor. Yani sadece eti için besleniyor bu tavuklar. Bu tavukların et verimi yüksek olduğundan yetiştiriciler bu şekilde kazanç sağlıyor. Ayrıca fazla yem tüketmelerinin yanında verimsiz yumurta sayıları nedeniyle de et tavuğu olarak değerlendirilmektedirler. Hızlıca büyürler ancak etlik tavuklar kolay hasta olabilirler. Bu yüzden de hastalıklara en dayanıklı tavuk cinsi olarak gösterilmezler. Peki etlik tavuk cinsleri hangileri? 

İşte Etlik Tavuk Cinsleri

    •  Sasso Tavuk
    •  Broiler Tavuk

Sasso Tavuk

Sasso tavuk ırkının ana vatanı Fransa’dır. Mevcut broiler ırkından tamamen farklıdır. Brolierin tavukların tüyleri beyaz iken bu cinsin tüyleri kızıl kahverengidir. Gösterdiği hızlı gelişim süreci ile et tavuğu besicilerinin en sık tercih ettiği ırklardan biridir. Sasso ırkı anatomik olarak da Brolierden farklıdır. Göğsü ve bacakları daha ince ve daha uzun olarak görünür. Sasso tavuk ırkı, uygun kümes ve beslenme koşulları dikkate alınarak yetiştirildiği takdirde kısa süre içerisinde gelişim sürecini tamamlar ve kesim uygun bir hale gelir. Özelikle doğal etlik tavuk ve organik tavuk üretiminde kullanılabilecek et verimi yüksek bir ırktır.

Sasso tavukların hızlı et gelişimi ve et lezzetinde aroma sebebi ile salma organik etlik sektöründe çok kullanılan bir ırk olmuştur. Doğal et tavukçuluğunda ve organik tavuk üretiminde ortalama 100 günde kesime gelir. Organik et üretiminde tercih edilen etlik tavuk cinsi olan Sasso tavuğu aynı zamanda yumurtası için beslenebilir. Broiler kadar çabuk büyümese de 60-70 gün gibi kısa bir zamanda 2-2,5 kg ağırlığa ulaşabilir. Avantajlı tarafı, yumurta verimi olan bir tavuk olmasıdır. Yılda yaklaşık olarak 150-180 yumurta verebilir. Yumurtlamaya ise 18-20 haftalıkken başlayabilirler. Yumurta ağırlıkları yaklaşık 60-65 gram gelmektedir. Bu tavuk cinsinin bir diğer özelliği ise çift sarılı yumurta veren tavuk olmasıdır. Gri renkte yumurta verirler ve oldukça da lezzetli bir ete sahiptirler.

Broiler Tavuk

Soyları ortalama 1930’lara dayananan Broiler tavuğu yani etlik piliç, özellikle et üretimi için yetiştirilen ve yetiştirilen herhangi bir tavuktur. Tipik piliçler beyaz tüylere ve sarımsı bir cilde sahiptir. Broiler etlik tavuğu, kuluçkadan çıkar çıkmaz tavuk horoz ayrımı yapıldıktan sonra etlik piliç kümeslerine yerleştirilirler. Etlik piliçler fazla yem tüketirler. O yüzden çabucak büyürler. Yumurtadan çıktıkları günden itibaren 45-50 gün içinde kesilebilir büyüklüğe gelirler. Bu yüzden de et tavuğu üreticileri tarafından tercih edilir.

Bu tavuklar 50 gün gibi kısa bir zamanda 2 kg kadar ağırlığa ulaşabilirler. Yine 100 günde 3,5-4 kg arası ağırlıklar görülebilir. Kırmızı ve beyaz broiler olmak üzere iki farklı rengi vardır. Beyaz tavuk cinsleri arasında yer almaktadır. Eti bol ve kemiği az olan bir tavuk cinsidir. Hastalıklara karşı dayanıksızdır. Bu yüzden bakımı özenle yapılmalıdır. Hayvancılık sektöründe etlik piliç önemli bir yere sahiptir. Yemin ete dönüşme oranının yüksek oluşu, kırmızı ete kıyasla tavuk etinin daha ucuz, kolay sindirilebilir, yağ ve kolesterol oranı düşük oluşu ve protein bakımından zengin oluşu gibi sebeplerle tercih edilmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.