E-mail kullanımının giderek yaygınlaşması ile birlikte hayatlarımıza spam diye bir kavram girdi. Peki, spam ne demek?
Almayı talep etmediğimiz, istemediğimiz bir mesajın tarafımıza zorla gönderilmesine spam deniyor. Genellikle ticari firmalar tarafından gönderilen bu mesajlar, mail kutumuzun istemediğimiz, ilgilenmediğimiz mesajlarla doluş taşmasına neden oluyor. Spam mesajları, cep telefonlarımıza da gönderilebiliyor. Bununla birlikte cep telefonu mesajları ücretli olduğundan, en ucuz spam gönderme yöntemi e-mail olarak öne çıkıyor. Bu mesajların gönderilmesinin başlıca amacı ise, maddi çıkar sağlamak.
Sürekli spam mail almak kişiler için oldukça rahatsız edici bir hale gelebiliyor. Telefonda durmak bilmeyen mail bildirimleri, mail kutularının gereksiz mesajlarla dolup taşmasından dolayı önemli mailleri kaçırma problemi birçok kişinin ortak sorunlarından. Spam maillere karşı yasal yaptırımlar yapılsa da, bu ucuz yollu pazarlama faaliyeti uzun bir süre daha hayatımızdan çıkmayacak gibi görünüyor.
Spam kavramını iyice anlayabilmek için bu sürecin derinliklerine inmek gerekiyor. Zira, spam gönderimi günümüzde pek çok kişinin ticari gelir kaynağı oldu bile. Bu kişiler öncelikle rızası olmayan kişilerden bazı yazılımlar ve botlar aracılığıyla iletişim bilgileri toplarlar. Sonra müşterilerini, reklamlarını milyonlarca kişiye göndereceklerine ikna ederler. Özellikle forumlar, bu gibi kişilerin mail avına çıktıkları başlıca yerlerdendir. Bu nedenle bir foruma üye olduğunuzda mail adresinizin başkaları tarafından görülmesine istemediğinize dair kutucuğu işaretlemeniz oldukça önemlidir. Aksi takdirde mail adresiniz ve siteye verdiğiniz kişisel iletişim bilgileriniz kötü niyetli kişilerin ellerine geçebilir.
Bazı mail serverları spam’e karşı koruma sağlar. Kendi serverını kullanan kişilerin spam maillerden korunmaları daha da zordur. Bununla birlikte büyük mail serverlarının bile spame karşı %100 koruma sağladığı söylenemez. Bu nedenle spam maillerin size aşırı rahatsızlık verdiği durumlarda kendi koruma yöntemlerinizi uygulamanızın faydası var.
Spam sadece e-mailinize gönderilmez. Akıllı telefonlarınız ve sosyal medya hesaplarınız da spam tehdidi altındadır. Bu dönemde özellikle öne çıkan bu zararlı maillerden biri, kredi teklifleri. Pek çok dolandırıcı artık bu yöntemi kullanarak kendisini banka ya da bir hayır kurumu olarak tanıtıyor ve insanlardan para toplamaya çalışıyor. Bu nedenle tanımadığınız kişilerden gelen tüm mesajlara karşı oldukça dikkatli olmanız gerekiyor.
Spam maillerin veya mesajların tek tehlikesi dolandırılmak değil. Bu maillerle birlikte gelen ek dosyaları da bilgisayarınız için büyük riskler barındırıyor. Ekte bulunan dosyayı açmanız sabit diskinizde veri kaybına ya da virüs bulaşmasına neden olabiliyor. Bunların hiçbirini yapmasanız ve size gönderilen bir spam maile cevap verseniz bile, elinizi verip kolunuzu kaptırmış oluyorsunuz. Zira, datalarınız daha fazla kişiye yayılıyor, size mail gönderen adres internette bir meşruiyet kazanıyor ve size gün geçtikçe daha fazla spam gelmeye başlıyor.
Tüm bunlardan korunmak için öncelikle güvenli bulmadığınız, şüpheli olduğunu düşündüğünüz hiçbir siteye e-mail adresiniz de dahil olmak üzere kişisel bilgilerinizi vermeyin. Bilgisayarınızı kaliteli bir anti-virüs programı ile koruyun. Bu program tercihen size sahte bağlantılarla ilgili bilgi versin ve bu bağlantıları engellesin. Eğer böyle bir programınız yoksa, tanımadığınız kişilerden gelen mailleri açmayın.
Oldu da maili açtıysanız, bu kişilere cevap yazmayın ve asla sizden istedikleri kredi kartı numarası gibi bilgileri paylaşmayın. Bu gibi maillerdeki ekleri kesinlikle açmayın. Bilgisayarınızdaki anti-virüs programı ve güvenlik duvarı her daim açık olsun. Bu yöntemleri uygulayarak internet kullanımınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz.