Tomara Tavası nasıl yapılır?

Tomara, Karadeniz Bölgesi’ne özgü olan bir bitkidir. Diğer bir adı da “yaban pazısı” veya “kavun otu” Kaldirik, hodan, tomara veya ıspıt otu yabani alanlarda yetişen yeşil yapraklı bir sebzedir. Ayrıca neşe otu, sığır dili otu, hejavo, gelezan, kabalak, çoban çedenesi, ballık, öküz dili, turşu otu, mavi çiçek, gelezan, goriz, zılbıt, tokluk başı, zulbut, tamara, galdirik, borago isimleri ile de bilinir. Taze olarak ekseriyetle Mart – Ekim aylarında tüketilen bir sebzedir. Kurutulmuş şekilde veya tohumundan elde edilen yağı her mevsim aktarlarda bulunabilir. Genellikle nemli bölgelerde yetişir ve geniş yapraklarıyla dikkat çeker.

Tomara Tavası nasıl yapılır?
A+
A-

TOMARA NEDİR?

Karadeniz mutfağında özellikle kızartma olarak tüketilir, ancak bazen salatalarda veya diğer yemeklerde de kullanılabilir.

Tomara bitkisi, büyük yaprakları olan, otsu ve çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları genellikle oval veya mızrak şeklinde olup uzun saplarıyla birleşir. Yaprakların üst yüzeyi koyu yeşil renkte ve parlak, alt yüzeyi ise soluk yeşil renktedir. Tomara bitkisinin çiçekleri küçük ve yeşilimsi renkte olabilir.

Tomara bitkisi genellikle yabani olarak yetişir, ancak bazen bahçelerde veya tarım alanlarında da bulunabilir. Yemeklerde kullanılmadan önce yaprakları genellikle toplanır ve temizlenir.

Tomara bitkisi, Karadeniz bölgesinde yerel bir lezzet olarak bilinir ve bölgenin mutfağına karakteristik bir tat katar.

TOMARA TAVASI NASIL YAPILIR?

Tomara Tavası (Kızartması), Hodan, İspit Tavası Malzemeleri

Orta boy bir kızartma tavası için:

-Yarım kg yapraklarından arındırılmış tomara (galdirik, hodan, ispit) sapı

-iki-üç yemek kaşığı sıvı yağ

-Yarım su bardağı mısır unu

-İki tatlı kaşığı tuz ( bir tatlı kaşığı haşlanırken kullanılacak)

-İki adet yumurta

TOMARA TAVASININ YAPILIŞI?

– Tomaralar bütün halde birkaç defa yıkanarak kumlarından arındırılır. Yemek malzemesi olarak kullanılabilmek için haşlanırlar. Dört – beş santim büyüklüğünde kesilerek bir tencereye konulur. Üzerlerini geçecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz konularak hafif yumuşayana kadar haşlanır.

– Süzdürülen tomaralarda fazla su kalmışsa elle sıkılarak suyu alınır. Genişçe bir kâsenin içine konulan tomaraların üzerine bir tatlı kaşığı tuz ve mısır unu serpiştirilerek karıştırılır. Kızartma tavasına sıvı yağ konulur. Mısır unu ile karıştırılan tomaralar çok fazla kalın olmayacak şekilde tavaya yerleştirilir.

– Harlı olmayan ateşte alt tarafı kızaran tomaralar düz bir kapakla çevrilir. Gerekirse tavaya sıvı yağ ilavesi yapılabilir. Üst kısma çırpılmış iki yumurta tomaraların üzerini kaplayacak şekilde dökülür. Diğer tarafta kızardıktan sonra yumurtaların da pişmesi için bu kısım tekrar çevrilir. Bir – iki dakika sonra tava ocaktan alınır.

– Yumurtalı ya da zevke göre yumurtasız olarak Tomara Tavası servis tabağına çevrilerek dilimlenir ve sıcak olarak servis edilir.

TOMARA TAVASI PÜF NOKTALARI

– İstenirse pazı (pezik) ve tomara karışımı olarak da yapılabilir. İspit haşlandıktan sonra dondurucuya da konulabilir.

– Tomara farklı yörelerde hodan, kaldirik, ıspıt, zılbırık, zılbıt, zulbut, zibidik, çiçekli mancar, hıyar otu, çiçeklerinin uzun sapı sebebiyle zembil çiçeği, yapraklarının şekli dolayısıyla sığırdili, turşulara katılan yaprakları sebebiyle Turşu otu olarak farklı adlarla anılmaktadır. Salatalarda da kullanılan, taze yapraklarından sarma yapılan tomaranın turşusu ve turşunun kavurması da Karadeniz mutfağında yer alır.

TOMARANIN FAYDALARI

Çeşitli mineraller içeren tomaranın soğuk algınlığına, bademcik iltihabına, boğaz ağrılarına, romatizmaya iyi geldiği, öksürüğü azalttığı düşünülür. Umulan diğer ehemmiyetli faydası; depresyona, sinirsel gerginliklere, strese iyi gelmesi ve rahatlık hissi vermesi, böbrek üstü bezleri etkileyerek mi yoksa iyi yapılmış yemeğinin damakta bıraktığı lezzetle midir? Buna da deneyenler karar versin.

“İdrar söktürüp ödem atıcı tesirdedir. Balgam söktürüp öksürüğe iyi gelir. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Uyku verir. Böbrek üstü bezlerini uyarıp cesaret verici etki yapar. Kötü düşünceyi, siniri, gerginliği ve depresyonu azaltırken neşe verir. Vücuttan toksinleri giderir, ter attırır. İltihaplanmaları daha hızlı iyileştirir. Romatizmaya karşı faydalıdır. Kalsiyumu kemik sağlığına, potasyumu kalp ve damar sağlığına ve tansiyon dengesine katkı verir. Kadınlarda regl ağrılarına iyi gelir. Tohumundan sıkılan yağ sivilce lekeleri, çatlaklar, yaralar gibi cilt sıkıntılarına karşı kullanılır. Kaldirik otu kavurması yapılarak, yalnız veya mevsimin diğer otlarıyla yumurtalı olarak pişirilebilir. Hodan Otu Zararları Elbette her gıdada olduğu gibi fazlası zararlı olabilir. Ayrıca hamilelerdeki tesiri belirsizdir. Bir hastalığı veya alerjik hassasiyeti olanlar tedavi gayeli tomara otu kullanacaksa hekime danışmalıdır.

Tomara Tavası 100 gramının 60 kcal civarındadır.

PIRASALI TOMARA TAVASI

Bir kilo tomara temizlenip sapları küçük doğranır. Kaynar suya atılarak yumuşayana dek haşlanır. Suyu süzülür, ele sıkılarak fazla suyu giderilir. İki adet pırasa yuvarlak doğranır. Yarım çay bardağı sıvı yağda kavrulur. Bir tatlı kaşığı pul biber atılıp kaldirikler ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edilerek karıştırılır. Başka tavada bir yemek kaşığı sıvı yağ alınıp iki yumurta kırılıp çırpılır ve yağa dökülür. Devamlı karıştırılır. Yumurta pişimce pul biberi eklenir tekrar karıştırılır. Yumurta da tencereye eklenerek iyice karıştırılır. On dakika kavrulduktan sonra ocak kapatılır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.